Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»: «25 Μαρτίου – Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής η σημερινή!» 

Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»

Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής η σημερινή! 

Η Αρτοτίνα, το καπετανοχώρι της Ρούμελης τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η συμβολή της Αρτοτίνας στον Αγώνα του 1821 μεγάλη, με τους ήρωες και οπλαρχηγούς που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο προεπαναστατικός Λουκάς Καλιακούδας,  ο Ανδρίτσος Σαφάκας, ο Δήμος Σκαλτσάς, ο Ιωάννης Ρούκης, ο Αντώνης Κοντοσόπουλος (Γεράντωνος) και ο Ιωάννης Φαρμάκης.

Ιστορικής και ιδιαίτερης σημασίας η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και το κελί του Διάκου. Σκαλιστή χρονολογία σε αγκωνάρι στο Αρχονταρίκι μαρτυρεί την ύπαρξη της Ι. Μονής ήδη από το 1728 τουλάχιστον, ενώ η εκκλησία, στην σημερινή της μορφή και διαστάσεις, χτίστηκε το 1806. Στο κελί  του Διάκου είναι εντοιχισμένη η επιγραφή: «Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΟΣ 1830-1930. ΕΝΤΑΥΘΑ ΕΜΟΝΑΣΕ ΤΟ ΤΕΚΝΟΝ ΤΗΣ ΑΡΤΟΤΙΝΗΣ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ».

Η επιγραφή τοποθετήθηκε από την Επιτροπή το 1930 ταυτόχρονα με τα επίσημα αποκαλυπτήρια, από κυβερνητικό κλιμάκιο της προτομής του Αθανασίου Διάκου στην πλατεία της Αρτοτίνας. 

Ο πολιτιστικός σύλλογος Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος» εύχεται Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες! Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Με ιδιαίτερη τιμή

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου
Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»

Το άρθρο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»: «25 Μαρτίου – Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής η σημερινή!»  εμφανίστηκε πρώτα στο Ζω Φωκίδα!.