Μήνυμα του δημάρχου Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή  για την 25η Μαρτίου

Μήνυμα του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Η επανάσταση του 1821 και η παλινόρθωση του Ελληνικού κράτους αποτελεί το μεγαλύτερο αγώνα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Ενός αγώνα που όπλισε τις καρδιές των Ελλήνων με τα υψηλά ιδανικά της Ελευθερίας, της Πίστης και της Ενότητας και θεμελίωσε την Ελλάδα με το Σύνταγμα και την Παιδεία.

Χρέος δικό μας είναι η διατήρηση άσβεστης της Ιστορικής μνήμης, η απόδοση φόρου τιμής, σε όλους τους ήρωες που έκαναν τό χρέος τους στην Πατρίδα, την Ιστορία για να ανασυσταθεί το Ελληνικό κράτος.

Ένα χρέος που υλοποιείται με σεμνότητα, άλλωστε οι κρίσιμες υγειονομικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Ένα χρέος στους πρωτεργάτες του ξεσηκωμού της Ρούμελης, απ’ τη «μήτρα» της Επανάστασης, το μοναστήρι τ’ Αϊ-Λιά, που όπλισε τα χέρια των ηρώων, στ’ όνομα του Χριστιανισμού για Λευτεριά, απ’ το μοναδικό Δεσπότη που ευλόγησε, πολέμησε και έπεσε μαχόμενος, τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαϊα.

Ένα χρέος στους πρωτεργάτες ‘Φιλικούς’, στους Στρατηγούς, αλλά και στους απλούς αγωνιστές.

Είναι υψηλό το Ιστορικό αποτύπωμα του Δήμου Δελφών, της παλαιάς επαρχίας Παρνασσίδας στην Επανάσταση.

Πανουργιάς – Μητρόπουλος – Αθ. Διάκος – Οδ.Ανδρούτσος – Γκούρας-Δυοβουνιώτης – Παπαντριάς – Κομνάς Τράκας – Μακρυγιάννης και τόσοι άλλοι…

Αλλά κι αυτών που συνέχισαν τον αγώνα μετά τις μάχες, μετά την απελευθέρωση, δίνοντας όλη τους την περιουσία για τη στήριξη της Παιδείας και του Πολιτισμού μας, όπως ο Νικόλαος Γιαγτζής.

Η Ιστορική εναπόθεση του αγώνα της παλιγγενεσίας γίνεται στα Μουσεία μας, τα οποία έχουμε χρέος να διαφυλάττουμε και να τα αναδεικνύουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο, ανάλογα με τις συνθήκες της εποχής -άλλωστε η ψηφιακή εποχή το απαιτεί.

Αγαπητοί μου συμπολίτες
οι Ιδέες και τα Ιδανικά του αγώνα της απελευθέρωσης του 1821 αναδεικνύονται 200 χρόνια μετά, σε μια συγκυρία ιδιαιτέρως δύσκολη, με σύγχρονες προκλήσεις. Αυτά θα πρέπει να αποτελούν φάρο φωτεινό για να μπορέσουμε να σταθούμε αντάξιοι των προγόνων μας και να κληροδοτήσουμε κι εμείς στα παιδιά μας μια καλύτερη Ελλάδα, συνειδητοποιώντας ότι το μέλλον μας εξαρτάται από εμάς !

Με τη βοήθεια της Μεγαλόχαρης,
λόγω εορτασμού του Ευαγγελισμού Της,
σήμερα 25η Μαρτίου 2021

Χρόνια πολλά Έλληνες!

Παναγιώτης Ταγκαλής
Δήμαρχος Δ.Δελφών

Το άρθρο Μήνυμα του δημάρχου Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή  για την 25η Μαρτίου εμφανίστηκε πρώτα στο Ζω Φωκίδα!.