Μνήμη Νικολάου Γιαγτζή, Ένα Βιβλίο γι’ αυτόν – συμβολή στα 200χρονα της Ελληνικής Επανάστασης

Στα δύσκολα και στα θέματα Παιδείας, πάντα

‘‘Θα το εκβάζομεν πέρα…’’,

Μνήμη Νικολάου Γιαγτζή, Ένα Βιβλίο γι’ αυτόν – συμβολή στα 200χρονα της Ελληνικής Επανάστασης

Ωραιότερη συνέχεια και συμπλήρωση της Ελευθερίας, για την οποίαν αγωνίστηκαν αυτοθυσιαστικά οι Έλληνες το ’21, απ’ την Παιδεία, δεν υπάρχει. Κι αυτή τη συναρμογή των δυο ύψιστων αξιών, την πέτυχε με μοναδικό τρόπο ο μέγας ευεργέτης της Άμφισσας και ιδρυτής του περίφημου Σχολείου της, ο Νικ. Γιαγτζής (1786-1875).

Κι ας άλλαξαν οι καιροί κι ας χάθηκε τ’ ονομαστό Γιάγτζειο Πρότυπο Σχολείο κι ας μην έτυχε της πρέπουσας διαχείρισης η μεγάλη αφεθείσα περιουσία, η μορφή του αποφασισμένου Επαναστάτη, αγωνιστή εμπνέει, καθοδηγεί και προτρέπει σε καλούς νέους αγώνες που πάντοτε κι ειδικά στις μέρες μας, χρειάζονται. Ένα μικρό 30σέλιδο άνθος ευλαβείας παλιών και νεώτερων μαθητών – παιδιών του Γιαγτζή, ήλθε λίγο πρόωρα με την ευγενική χορηγία εξαίρετων συμπαραστατών, για ελάχιστη συμβολή του σημερινού Γιαγτζείου – Δελμουζείου Γυμνάσιου Άμφισσας και των Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας στον 200χρονον εορτασμό της μεγάλης Επετείου.

Στοιχεία παλιά και νεώτερα κι απ’ το ταξίδι στην Ερμούπολη για τον δραστήριο και πετυχημένο σε όλα: έμπορο, Φιλικόν, επαναστάτη, πολεμιστήν, αυτοδιοικητικό – Δήμαρχο Ερμουπόλεως, αλλ’ άτυχο στα προσωπικά – οικογενειακά του, αείμνηστο συμπολίτη μας, περιέχονται στις σελίδες του. Συναντήσεις, συζητήσεις και συμπράξεις με Μακρυγιάννη, Πανουργιά, Γαλαξειδιώτες κι άλλους. Ειδικό μικρό κεφάλαιο για το αυθεντικό Γιάγτζειο και την άδικη τύχη του κι  ένα απόσπασμα της σχετικής απόφασης του Συνήγορου του Πολίτη που επιλήφθηκε της υπόθεσης. Ακόμη στο βιβλίο παρατίθεται το κείμενο της περίφημης Διαθήκης Γιαγτζή, βιβλιογραφία που τεκμηριώνει και προσφέρεται και για παραπέρα μελέτη και Περίληψη στα Αγγλικά – Καταλανικά. Την έκδοση πλαισιώνουν φωτογραφίες των τόπων που έδρασε ο Γιαγτζής και του παλιού Γιαγτζείου – μαθητών της εποχής του, ως και δείγμα του εξοπλισμού του σε όργανα Φυσικής. Το βιβλίο υπάρχει στη ΔΒΑ σε περιορισμένον αριθμό αντιτύπων.

Το Σχολείο κι η ΔΒΑ που αντλούν απ’ το ήθος και τη δωρεά του, σεμνύνονται για τον Ευεργέτη και τιμούν τη μνήμη του, ιδιαίτερα τούτη τη σημαδιακή χρονιά και τη μέρα που ο ίδιος όρισε (Κυριακή της Ορθοδοξίας) για το μνημόσυνό του, με την απόθεση ενός απλού στεφανιού στην προτομή του που κοσμεί το Γυμνάσιο. Τα περιοριστικά, λόγω πανδημίας, μέτρα, δεν επιτρέπουν προς ώρας, άλλα…

Φίλοι Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας