Παπούτσια στα παιδιά του Δημοτικού της Αγίας Ευθυμίας το 1950…

Μια καταπληκτική και συνάμα συγκλονιστική φωτογραφία του Κώστα Παύλου μας έστειλε η Γιούλα Δρόλαπα. Την παραχώρησε ο γιός του Ανδρέας Παύλος (αντιπρόεδρος της Κοινότητας). Είναι φωτογραφία του 1950 και σ’ αυτή απεικονίζονται τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Ευθυμίας. Ήταν η πρώτη χρονιά που ξαναλειτούργησε το σχολείο μετά τις τραγωδίες της δεκαετίας του ’40 (κατοχή, πυρπόληση του χωριού, εμφύλιος). Όπως είναι φυσικό, τα παιδιά είναι διαφόρων τάξεων και κάθε ηλικίας.

Εκείνη την εποχή η κατάσταση ήταν τραγική και το χωριό προσπαθούσε να ξανασταθεί στα πόδια του. Στη φωτογραφία, μαζί με τα παιδιά, διακρίνονται δύο εκπρόσωποι της UNRRA, που μοίρασαν παπούτσια στα παιδάκια. Στιγμές που κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει και που μας φαίνονται τόσο μακρινές και άγνωστες…

Ο Oργανισμός Περίθαλψης και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών ή αλλιώς -όπως είναι ευρύτερα γνωστός- UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) ήταν ένας διεθνής οργανισμός περίθαλψης, κυρίαρχο ρόλο του οποίου διαδραμάτιζαν οι Η.Π.Α, αλλά εκπροσωπούσε 44 έθνη. Ιδρύθηκε το 1943 και ο σκοπός του ήταν να «προγραμματίζει, να συντονίζει, να διαχειρίζεται ή να μεριμνά για τη διαχείριση των μέτρων περίθαλψης των θυμάτων πολέμου σε κάθε μέρος υπό τον έλεγχο κάθε έθνους των Ηνωμένων Εθνών σε τομείς όπως η σίτιση, τα καύσιμα, η ένδυση, η παροχή καταφυγίου και άλλες βασικές ανάγκες, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες». Το πολιτικό του προσωπικό αποτελούσαν 12.000 άτομα, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η χρηματοδότηση προήλθε από πολλά έθνη και ήταν συνολικά $3,7 δισ., εκ των οποίων τα $2,7 δισ. ήταν συνεισφορά των Η.Π.Α, τα $625 εκ. ήταν της Βρετανίας και τα $139 εκ. ήταν του Καναδά.

Δημοσιεύουμε δυο φορές την σπάνια αυτή φωτογραφία. Στη δεύτερη έχουν σημειωθεί τα ονόματα όσων παιδιών αναγνωρίσθηκαν. Παρακαλούμε όποιος έχει αναγνωρίσει κι άλλα από τα παιδιά που απεικονίζονται στην φωτογραφία να επικοινωνήσει μαζί μας.

Μπορείτε να δείτε κι άλλες χαρακτηριστικές παλιές φωτογραφίες από την Αγία Ευθυμία πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ