Αγία Ευθυμία: Δενδροφύτευση και αυτόματος ποτισμός στο σπίτι-μνημείο

Το πυρπολημένο σπίτι που δώρισε στον Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών η ξενιτεμένη, στη μακρινή Αυστραλία, Αγιαθυμιώτισσα Χρυσούλα Δεδούση, στη μνήμη του πατέρα της Ευσταθίου Δεδούση, παίρνει σιγά-σιγά την οριστική του μορφή ώστε να αποτελέσει ένα ζωντανό μνημείο και να θυμίζει σε όλους τις θυσίες της Αγίας Ευθυμίας κατά την περίοδο της κατοχής.

Το ερειπωμένο αυτό σπίτι φέρει ακόμη τα σημάδια της πυρπόλησής του από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής, βρίσκεται επί του δρόμου που οδηγεί στον Άγιο Ευθύμιο και γειτονεύει με το σπίτι που γεννήθηκε ο λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας.

Σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, σας είχαμε ενημερώσει για την πρόοδο των εργασιών και συγκεκριμένα για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου που έγινε με χορηγία του Ομίλου Μυτιληναίου, τη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου με προσφορά της ψηφίδας από το λατομείο του Γιώργου Μπαρτσώτα από τη Βουνιχώρα και τον φωτισμό με προσωπική εργασία του τ. Προέδρου του χωριού μας Ανδρέα Σολτάτου και του Στάθη Κυριάκη.

Οι συνθήκες που επικρατούν δεν είναι σύμμαχός μας στην ολοκλήρωση των εργασιών. Παρ’ όλα αυτά και προκειμένου να δημιουργηθεί ένας φυσικός φράκτης που θα “κρύβει” τα χαλάσματα με τα οποία γειτονεύει η νότια πλευρά του αναπλασμένου χώρου, αποφασίσαμε να δενδροφυτεύσουμε την πλευρά αυτή και να τοποθετήσουμε αυτόματο ποτισμό για να αναπτυχθούν τα νεοφυτεμένα δένδρα.

Μπορείτε να δείτε τα δένδρα στις φωτογραφίες του Στάθη Κυριάκη που ακολουθούν.

Ελπίζουμε έως το καλοκαίρι να ολοκληρωθούν και οι εργασίες που απομένουν και να παραδώσουμε στο χωριό μας έναν πολύ όμορφο και ιδιαίτερο χώρο.

Μπορείτε να δείτε και τις εργασίες φωτισμού του σπιτιού-μνημείου στην παρακάτω ανάρτηση:

Αγία Ευθυμία: Συνεχίζονται οι εργασίες στο πυρπολημένο σπίτι-μνημείο…