Νέα κρούσματα στην περιοχή-Γεμίζει η μονάδα covid στο ΓΝ Άμφισσας!

Τουλάχιστον άλλες πέντε νέες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από covid μετράει η Ιτέα το τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι οποίες έρχονται να αυξήσουν το ούτως ή άλλως βεβαρυμμένο επιδημιολογικό φορτίο στην πόλη. Δύο από αυτές αφορούν σε μαθήτριες του Γυμνασίου της πόλης.

Επιπλέον, θετικοί διαγνώστηκαν αλλοδαπός κρατούμενος στις φυλακές Άμφισσας και ηλικιωμένος στους Δελφούς.

Εξέλιξη που δυστυχώς κάθε άλλο παρά έκπληξη προξενεί, με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. 

Ωστόσο, ένα ακόμα πολύ σοβαρό στοιχείο που επιτείνει την όλη δυστοπική αυτή κατάσταση είναι ότι πλέον η Αστυνομία ενημερώνεται με μεγάλη καθυστέρηση για τα άτομα που είναι φορείς της νόσου. Αυτό έχει ως συνέπεια αφενός να είναι αδύνατος ο έλεγχος της τήρησης της καραντίνας από τους φορείς και τις στενές επαφές τους, ενώ δεν διενεργείται και καμία ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων! 

Πραγματικότητα, σε αντίθεση με την σημαντική συμβολή των ανδρών της αστυνομίας στον έλεγχο της καραντίνας κατά το προηγούμενο σφοδρό κύμα του Μαρτίου και στον τερματισμό της διασποράς του ιού, που δημιουργεί στους κατοίκους ένταση της ανασφάλειας και επίταση της αβεβαιότητας, συμβάλλοντας στην όξυνση του ψυχολογικού φορτίου που έχει απλωθεί στην περιοχή και ειδικότερα στην Ιτέα.

Ενδεικτικό επ’ αυτού είναι ότι η Εν Δελφοίς έχει γίνει δέκτης πληροφοριών από κατοίκους της πόλης ότι άτομα που νοσούν από κορονοϊό κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη, προβαίνουν σε αγορές στα σούπερ-μάρκετ και στα ανοιχτά καταστήματα και αποτελώντας κατ’ ουσίαν μια κινητή εστία μετάδοσης του ιού με απρόβλεπτες δυνητικές συνέπειες.

Παράλληλα, ζήτημα χρόνου, ει μή και ωρών, είναι ο κορεσμός της μονάδας covid στο Γενικό Νοσοκομείο της Άμφισσας. Η εκτόξευση των κρουσμάτων επέφερε και κορεσμό της ειδικής πτέρυγας νοσηλείας ασθενών από κορονοϊό στον τρίτο όροφο της μονάδας. Η πτέρυγα αυτή, όσο και αν για επικοινωνιακούς λόγους αποκαλείται Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), στην πραγματικότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοια, καθώς το νοσοκομείο δεν διαθέτει βέβαια ούτε γιατρό-εντατικολόγο ούτε ειδικευμένο για αυτή την αποστολή νοσηλευτικό προσωπικό. 

Η μονάδα, μετά την επαύξηση των κλινών σε 13, για την οποία σας ενημερώσαμε το βράδυ της Πέμπτης, νοσηλεύει αυτή τη στιγμή 10 ασθενείς με κορονοϊό. Ωστόσο, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γιατρών που γνωρίζουν την κατάσταση, με δεδομένη τη συνέχιση της διασποράς που καταγράφεται, και η οποία συνεχίζει ακάθεκτα λόγω της μη ιχνηλάτησης των στενών επαφών των ασθενούντων αλλά εν μέρει και της ασυνειδησίας ορισμένων, είναι νομοτελειακός ο κορεσμός της.

Το ενδεχόμενο που κατά πάσα πιθανότητα θα προκριθεί σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης και διαχείρισης όπως-όπως της κατάστασης είναι η μετατροπή της παθολογικής κλινικής, που αριθμεί 23 κλίνες, σε μονάδα νοσηλείας αποκλειστικά covid περιστατικών και η μεταφορά ασθενών της παθολογικής σε άλλο όροφο…