Μπούγας: Περίμενα περισσότερη ειλικρίνεια από την κα Παπαθανάση (για το ΤΕΙ Άμφισσας)

Τοποθέτηση του Βουλευτή Φωκίδας, Γιάννη Μπούγα

Η πρώην βουλευτής κα. Αφροδίτη Παπαθανάση, δημοσίευσε προ ημερών δύο φωτογραφίες του κτηρίου του ΤΕΙ Άμφισσας. Στην πρώτη ισχυρίζεται ότι εμφανίζεται το κτήριο πριν τις εκλογές του 2009, που ανέλαβε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ υπό τον Γεώργιο Α. Παπανδρέου και την βουλευτική έδρα της Φωκίδας η ίδια και στην δεύτερη το κτήριο λίγους μήνες μετά.
Από την κα Παπαθανάση, περίμενα περισσότερη ειλικρίνεια και λιγότερο λαϊκισμό.
Στην πραγματικότητα η πρώτη φωτογραφία από αυτές που δημοσίευσε και αναδημοσιεύω, απεικονίζει πώς το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το κτήριο του τει το 2004-2005. Η αλήθεια αποτυπώνεται όταν κανείς τις αντιστρέψει.
Η Κυβέρνηση Σημίτη (1996-2004) είχε εντάξει την κατασκευή του κτηρίου για χρηματοδότηση στο Γ΄ΚΠΣ, όπως άλλωστε γράφει και η πινακίδα στο γιαπί.
Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του κτηρίου, διαπιστώθηκε από την τότε Κυβέρνηση της ΝΔ ότι ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί η μελέτη, βάσει της οποίας είχε αρχίσει η κατασκευή, επειδή, αν και εμφανιζόταν σαν μελέτη για την κατασκευή του κτηρίου του τει της Άμφισσας και ως τέτοια είχε εξοφληθεί από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα αφορούσε άλλο κτήριο. Επρόκειτο για θέμα που έλαβε τότε μεγάλες νομικές και πολιτικές διαστάσεις.
Αποτέλεσμα ήταν να διακοπούν οι εργασίες, να μην είναι δυνατή η χρηματοδότηση του έργου από το Γ΄ΚΠΣ και να χαθούν πολύτιμοι πόροι που είχαν δεσμευθεί γι΄ αυτό.
Είναι επίσης γνωστό ότι μόλις διαπιστώθηκε η αδυναμία συνέχισης κατασκευής του κτηρίου, λόγω αδυναμίας εφαρμογής της μελέτης, ζήτησα ως βουλευτής Φωκίδας από τον τότε Υφυπουργό Παιδείας κ. Ταλιαδούρο την απένταξη του έργου από το Γ΄ΚΠΣ, την εκπόνηση νέας μελέτης και την ένταξή του στο Δ΄ΚΠΣ, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη και το πολιτικό κόστος από τον κίνδυνο ματαίωσης κατασκευής του.
Τον Οκτώβριο του 2009, που έγιναν πρόωρα οι εθνικές εκλογές και έπεσε στο μέσον της θητείας της η Κυβέρνηση της ΝΔ, είχε ήδη εκπονηθεί η νέα μελέτη, είχε ενταχθεί το έργο στο Δ΄ΚΠΣ και είχε δρομολογηθεί η κατασκευή του κτηρίου, το οποίο κατασκευάστηκε λίγους μήνες αργότερα, όχι βέβαια επειδή ανέλαβε πρωθυπουργός της Χώρας ο κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου και βουλευτής Φωκίδας η κα Αφροδίτη Παπαθανάση, αλλά επειδή είχαν ληφθεί δύσκολες αποφάσεις, με κόστος για όσους τις έλαβαν και είχε προηγηθεί σκληρή δουλειά πολλών, που οφείλουμε να σεβόμαστε και ν’ αναγνωρίζουμε.
Για όλα όσα συνοπτικά αναφέρω παραπάνω υπάρχουν ασφαλώς δημόσια έγγραφα, που τα τεκμηριώνουν, αλλά και οι σχετικές ανακοινώσεις και τα φύλλα των εφημερίδων της εποχής.
Σε τέτοιες περιπτώσεις επαναλαμβάνω για ν’ ακούω πρώτος εγώ ότι η πολιτική πρέπει να είναι μαραθώνιος κοινωνικής προσφοράς, ν’ ασκείται με ειλικρίνεια και να μην γίνεται με τι
ς πλάτες άλλων ή στις πλάτες των άλλων.