«Το μήνυμα των Δελφών», στην εκπομπή «Όσο υπάρχει φως» της ΕΡΤ (1993) (Βίντεο 39’29”)Το επεισόδιο αυτό της σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στους ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ και ΕΥΑ ΠΑΛΜΕΡ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, ως εμπνευστές και πρωτεργάτες της αναβίωσης του αρχαίου δράματος στην Ελλάδα.

Αρχείο της ΕΡΤ

Πλήρης Τεκμηρίωση

Κωδικός Τεκμηρίου
0000037140

Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο

Τίτλος
ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ
Επεισόδιο: 017 ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

Χρονολογία Παραγωγής
1993

Ημερομηνία Πρώτης Προβολής

Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ

Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)

Περίληψη

Περιγραφή Περιεχομένου
Στην ΕΛΛΑΔΑ, τη χώρα που το φως απλώνεται και διαχέεται σε κάθε γωνιά της, οι Έλληνες εμπνέονται και δημιουργούν μέσα από την καθαρότητα του τοπίου, την ιστορία και τον πολιτισμό, που φέρει χρόνια τώρα αυτή η χώρα. «ΌΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ», η ελληνική ψυχή θα φωτίζεται και θα μετουσιώνει το φως σε τέχνη, δημιουργία, πνευματικότητα και ομορφιά. Το σημείο που συναντήθηκαν, σύμφωνα με τη μυθολογία, οι δυο αετοί που έστειλε ο ΔΙΑΣ από την άκρη του σύμπαντος για να βρουν το κέντρο του κόσμου, οι ΔΕΛΦΟΙ, ο ομφαλός της γης παροσιάζεται στο επεισόδιο «ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ». Το 1892, Γάλλοι Αρχαιολόγοι από τη Γαλλική Αρχαιολογική Ακαδημία ξεκίνησαν τις ανασκαφές στους ΔΕΛΦΟΥΣ, στο μέρος που ξεκίνησε ο θεσμός της Αμφικτιονίας. Η εκπομπή περιηγείται στις αίθουσες του Μουσείου και παρουσιάζει τα εντυπωσιακά ευρήματα, όπως το ύψιστο πρότυπο αισθητικής και αρμονίας, τον ΗΝΙΟΧΟ, τη ΣΦΙΓΓΑ, αφιέρωμα των Ναξίων στο θεό ΑΠΟΛΛΩΝΑ, τους ΚΟΥΡΟΥΣ και την ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ. Ο Ποιητής ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ, με τη βοήθεια της συντρόφου του ΕΥΑΣ ΠΑΛΜΕΡ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, θέλησε να αναβιώσει τους Δελφικούς Αγώνες και να επαναφέρει το πανανθρώπινο μήνυμα των ΔΕΛΦΩΝ με τις Δελφικές Γιορτές, που πραγματοποιήθηκαν το 1927 και το 1930 και αποτέλεσαν σημαντικό πνευματικό γεγονός της εποχής. Οι μυστικοί νόμοι των ΔΕΛΦΩΝ, η αρμονία και ο ρυθμός, που αποκαλύπτεται σε κάθε σημείο του Ιερού Τόπου, παραμένουν ισχυροί και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

Ανάλυση Περιεχομένου

Θεματική Κατηγορία

Θεματικοί Όροι

Αναφορές

Γεωγραφικός Προσδιορισμός

Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ Εκτέλεση: ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Συντελεστές
Ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεργασία: Τον Έφορο Αρχαιοτήτων ΔΕΛΦΩΝ Β. ΠΕΝΤΑΖΟ Τον Διευθυντή της Γαλλικής Σχολής: Αρχαιολόγο ΟΛΙΒΙΕ ΠΙΚΑΡ Τον Διευθυντή του Μουσείου ΜΠΕΝΑΚΗ: ΑΓΓΕΛΟ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑ Τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της ΦΛΟΡΙΝΤΑ: Ακαδημαϊκό ΤΖΩΝ ΑΝΤΟΝ Τον Γαλλο Αρχαιολόγο ΖΑΝ ΜΑΡΚ ΛΟΥΣ Το Πολιτιστικό Κέντρο ΔΕΛΦΩΝ και Τον Διευθυντή του Ε. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ Τη ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ και Τους Συνεργάτες της Παλαιά φωτογραφικά στοιχεία από: Τη ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ και Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Παλαιότερα οπτικά ντοκουμέντα Από το αρχείο του ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Επεξεργασία Εικόνας: ΣΤΟΥΝΤΙΟ CINEMAGIC Επεξεργασία Ήχου: SOUND STUDIO Τελική μίξη: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΡΗΣ ΘΥΜΙΟΣ ΚΟΛΟΚΟΥΣΗΣ Τεχνική Συνεργασία: Ε. ΓΙΑΝΝΙΚΑΠΑΝΗΣ Συνεργασία-Γραμματεία Παραγωγής: ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΕΚΚΑΣ Τρυκ-Ειδικά Εφφέ: Μ. ΣΑΚΑΔΑΚΗΣ Οργάνωση, Παραγωγή και Ηχοληψία: Χ. ΧΝΑΡΗΣ Έρευνα: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΝΤΑΓΚΟΥΝΑΚΗ Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γ. ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ Αφήγηση: ΜΑΚΗ ΡΕΥΜΑΤΑ Μουσική: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΤΣΗΣ Έρευνα, Καταγραφή και Σκηνοθεσία: Από τον ΝΕΣΤΟΡΑ ΜΑΤΣΑ

Σχετικά Θέματα

Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ

Διάρκεια
00:39:29:23

Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3

Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΕΡΤ ΑΕ

Τελευταία Ενημέρωση
31/10/2009

Το άρθρο «Το μήνυμα των Δελφών», στην εκπομπή «Όσο υπάρχει φως» της ΕΡΤ (1993) (Βίντεο 39’29”) εμφανίστηκε πρώτα στο Ζω Φωκίδα!.