Μεγάλη επένδυση με γήπεδο golf, 5αστερο ξενοδοχείο και χωριό ευεξίας απογειώνει τους Δελφούς

Η Δεσφίνα είναι μία ορεινή παραδοσιακή κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Κίρφυς, σε υψόμετρο 680 μέτρων στον δήμο Δελφών.

Αν, τυχόν, κάποιος αγνοούσε μέχρι σήμερα την όμορφη αυτή -πλην αναξιοποίητη- περιοχή, το μεγαλεπήβολο επενδυτικό project Delphi Golf-Resort θα βάλει την Δεσφίνα στον τουριστικό χάρτη όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός συνόρων.

Ένας φιλέλληνας Ελβετο-Ολλανδός επιχειρηματίας που λατρεύει την περιοχή βρίσκεται πίσω από αυτό το μεγάλο σχέδιο, που δεσπόζει μεταξύ άλλων -ελάχιστων- επενδυτικών κινήσεων, εν μέσω πανδημίας.

Εμπνευστής και χρηματοδότης του Delphi Golf-Resort είναι ο πρόεδρος της SCORPIOS CONSTRUCTION SA, Ρόμπερτ Σνάιντερ (Robert Schneider). Δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Αγαπά τον τόπο. Τον επισκέπτεται συχνά. Οι δεσμοί με την περιοχή είναι μακρόχρονοι. Βλέπετε, ο οραματιστής αυτού του project είναι παντρεμένος με Ελληνίδα, από το Γαλαξίδι. Λάτρεψε την Δεσφίνα, διαθέτει σπίτι στη Φωκίδα και εμπνεύστηκε μία μεγάλη επένδυση σε έναν ιστορικό τόπο.

Τι θα περιλαμβάνει το μεγάλο έργο

Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στον Δήμο των Δελφών και συγκεκριμένα στην περιοχή Λίμνη της Δεσφίνας.

Στόχος του επενδυτή είναι το τουριστικό θέρετρο Delphi Golf-Resort να αποτελέσει πόλο έλξης για τους απανταχού λάτρεις του γκολφ, να δώσει το έναυσμα για μύηση μικρών και μεγαλύτερης ηλικίας Ελλήνων στο δημοφιλές αυτό άθλημα και φυσικά να γίνει τουριστικός κόμβος χαλάρωσης με πολυτελές ξενοδοχείο και wellness spa.

Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστεί ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων με δυναμικότητα περίπου 200 δωματίων, συνεδριακές αίθουσες και ένα κέντρο ευεξίας (wellness village spa).

Στην έκταση των 3.000 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν τεχνητές λίμνες και το τοπίο θα δενδροφυτευθεί.

Παράλληλα θα αναπτυχθεί περαιτέρω το real estate στην ευρύτερη περιοχή της Δεσφίνας, με την κατασκευή βιλών για μίσθωση ή πώληση.

Το project αποτελεί επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, με το Εnterprise Greece που αποτελεί τον βραχίονα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, να συμμετέχει στην κατάρτιση του business plan.

Η επένδυση που έχει χαρακτηριστεί ως “στρατηγικής σημασίας” από το αρμόδιο Υπουργείο και θα πραγματοποιηθεί με διαδικασίες fast track. Σύμφωνα με το σχέδιο θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ωστόσο το μοναδικό αγκάθι αποτελεί ο χρόνος που θα δαπανηθεί για την απόκτηση των απαραίτητων εκτάσεων που απαιτούνται για ένα ολοκληρωμένο resort.

Η διεθνής κατασκευαστική εταιρεία SCORPIOS CONSTRUCTION SA ενεργοποιείται στην Ελλάδα από το 2005, στον τομέα του real estate.

Ο υιός του ιδρυτή της εταιρείας, κ. Alain Schneider, είναι ο Διευθυντής του Έργου.

Η εφημερίδα μας μίλησε αποκλειστικά με τον ειδικό σύμβουλο του έργου, Επίτιμο καθηγητή κ. Ηλία Σιώρη, ο οποίος γνωρίζει άριστα όλες τις λεπτομέρειες του έργου που θα δώσει άλλη πνοή στην περιοχή.

Τον ρωτήσαμε για το προφίλ της επένδυσης και τον λόγο που επελέγη η Δεσφίνα για το μεγάλο project με γήπεδο γκολφ, διεθνών προδιαγραφών, πεντάστερο ξενοδοχείο και σπα.

“Ο κ. Ρόμπερτ Σνάιντερ, πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας έχει δεσμούς με την περιοχή και τα κεφάλαια της επένδυσης είναι ιδιωτικά, από το εξωτερικό” τόνισε ο κ. Σιώρης.

“Η τοποθεσία είναι κεντρικότατη, μόλις 10 λεπτά από τους ιστορικούς Δελφούς, πολύ κοντά στην μαρίνα Ιτέας (σ.σ. ΤΑΙΠΕΔ, υπό παραχώρηση στον Όμιλο Κυριακούλη), το Γαλαξίδι και προσφέρει μεγάλες δυνατότητες” ανέφερε.

Παράλληλα ο κ. Σιώρης επεσήμανε: “To γήπεδο στη Δεσφίνα, 700μ. πάνω από τη θάλασσα θα έχει έξτρα βαθμό δυσκολίας για τους παίκτες του γκολφ, καθώς δεν θα είναι παραθαλάσσιο. Εμείς θα προσφέρουμε έναν χώρο με διαφορετική αίγλη, σε έναν ιστορικό τόπο, ο οποίος δεν θα έχει φοίνικες, αλλά κυπαρίσσια, αμυγδαλιές, ελιές. Το σημείο βρίσκεται σε οροπέδιο, κοντά στη λίμνη, όπου υπάρχει νερό, σε κοντινό σημείο είναι ο Μόρνος, υπάρχουν υποδομές. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται κάποιος για να αναπτύξει ένα γήπεδο γκολφ, άριστων προδιαγραφών”.

Παράλληλα μας αποκάλυψε ότι ο κ. Σνάιντερ προσέλαβε την καταξιωμένη διεθνή εταιρεία Harradine, με έδρα το Ντουμπάι και την Ελβετία για να εκπονήσει τα σχέδια της τοπογράφησης, του design του golf course. 

“Το σχέδιό μας είναι το γήπεδο να διαθέτει 36 οπές (τρύπες) ώστε να μπορεί να παίζουν ταυτόχρονα πολλοί επισκέπτες. Προβλέπεται επίσης ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων και ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με γνωστές εταιρείες διαχείρισης του τομέα hospitality που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν άμεσα σε Μνημόνιο Συνεργασίας MOU και Expression of Interest EOI”.

Στη συζήτησή μας με τον κ. Σιώρη αντιληφθήκαμε ότι ο κ. Σνάιντερ, πέραν από επιχειρηματίας, είναι λάτρης του γκολφ και έχει παίξει σε διάφορα γήπεδα ανά τον κόσμο, αποκτώντας το know how των διοργανώσεων. Να προσθέσουμε ότι η Harradine, μία εταιρεία που ξεκινά το μακρινό 1929, σχεδιάζοντας το πρώτο γήπεδο γκολφ στην Ελβετία, δραστηριοποιείται παγκοσμίως με 160 σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Ο Peter Harradine, managing director και αρχιτέκτων του Harradine Golf θεωρείται πρωτοπόρος και master τέτοιων projects.

Oι στόχοι για μεγάλα τουρνουά και εγχώριο τουρισμό

Στην ερώτησή μας για τους στόχους της επένδυσης, ο κ. Σιώρης τόνισε ότι η περιοχή είναι αναξιοποίητη μέχρι σήμερα και μια -τέτοιας εμβέλειας- επένδυση θα την μετατρέψει σε διαμάντι.

“Όπως τα πεντάστερα ξενοδοχεία μαγνητίζουν τους πελάτες, έτσι και το γκολφ, όπως το σκι. Αν και το άθλημα δεν είναι ανεπτυγμένο στην Ελλάδα, ωστόσο με νέα γήπεδα που θα αναπτυχθούν στη χώρα μας (σ.σ. όπως στην Ερμιόνη Αργολίδας και το προϋπάρχον στο Costa Navarino), το γκολφ θα διαδοθεί και θα δημιουργήσει μία νέα γενιά φίλων. Είναι ένα άθλημα που μπορείς να παίξεις και μόνος, χωρίς ανταγωνισμό και να βελτιώνεις τις ικανότητές σου”, ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος του Delphi Golf-Resort.

Και συνέχισε: “Η επένδυσή μας Delphi Golf-Resort όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί ένα τουριστικό resort, με γήπεδο γκολφ, χωριό ευεξίας, ανάπτυξη βιλών (ενοικίαση/πώληση), ξενοδοχείο. Στοχεύουμε σε διεθνείς παίκτες γκολφ που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα συμμετέχουν σε τουρνουά, αλλά και σε νέους εκκολαπτόμενους γκόλφερς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα training και μία ευρύτερη εκπαίδευση (courses), καθώς είναι από τα αθλήματα, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται ραγδαία και αποκτούν ολοένα και περισσότερους φίλους. Οπότε, ναι, θα προσελκύσουμε υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας επισκέπτες, αλλά απευθυνόμαστε και στο ελληνικό κοινό. Θα κατασκευαστεί ένα wellness spa για καλλωπισμό ανδρών και γυναικών και θα έχουμε και αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδο τένις κτλ. ως ένα σύγχρονο τουριστικό resort”.

Όπως μας είπε ο κ. Σιώρης, η τουριστική βιομηχανία γύρω από το γκολφ θα ανέβει και στην Ελλάδα, η οποία ακόμη υστερεί από άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία που έχουν αναπτυχθεί πολύ. Εμφανίζεται όμως αισιόδοξος ότι αυτή η βιομηχανία θα ανθίσει και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών τουριστικών οργανισμών περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι ακολουθούν συστηματικά το συγκεκριμένο άθλημα. Αυτό σημαίνει ότι το γκολφ μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στην ουσιαστική αύξηση των εισερχόμενων τουριστών στη χώρα μας. Οι φίλοι του γκολφ, ως παίκτες ή θεατές, κατά το πλείστον ανήκουν στην ανώτερη ή και ανώτατη εισοδηματική κατηγορία, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό για την αύξηση των εσόδων και, ευρύτερα, την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η Ευρώπη διαθέτει περισσότερα από 6.000 γήπεδα γκολφ και εκτιμάται ότι ο τουρισμός του γκολφ συνεισφέρει άμεσα στην  ευρωπαϊκή οικονομία περί τα 20 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στους Δελφούς διεξάγεται με επιτυχία το Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο προσελκύει πλήθος Ελλήνων και ξένων φιλοξενουμένων, πλην του 2020, έτος της πανδημίας. 

Το έργο έχει χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας. Μέσα σε 3,5 μήνες θα εγκριθούν οι άδειες με διαδικασίες επίσπευσης (fast track) και επόμενο βήμα αποτελεί η υπογραφή του σχεδίου από τον πρωθυπουργό και την ΠτΔ.

“Μετά και την προεδρική υπογραφή, το χρονοδιάγραμμά μας είναι 2-2,5 ετών ώστε να ολοκληρωθεί το γήπεδο γκολφ, το χωριό ευεξίας, το ξενοδοχείο και να ξεκινήσει το operation.

To πιο χρονοβόρο κομμάτι του project είναι η διαδικασία αγοράς εκτάσεων (σ.σ. από 1 μέχρι 20 στρέμματα και οι περισσότεροι διαθέτουν μικρά κομμάτια γης). Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει γύρω στα 1.000 στρέμματα (350+ από ιδιώτες και 600 από τον δήμο), χρειαζόμαστε έκταση επιπλέον 2000-2500 στρεμμάτων. Ήδη έχουμε επικοινωνήσει με την τοπική κοινωνία για να μάθει τα ευεργετήματα της επένδυσης, τις θέσεις εργασίας και την άνοδο τουρισμού που θα έχει μέγιστο οικονομικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Είναι ο μόνος άγνωστος παράγοντας για εμάς, τα υπόλοιπα -βάσει πλάνου- είναι γνωστά” τόνισε ο κ. Σιώρης.

To έργο θα είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο:

  • Τόνωση του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής μέσα από την ενοικίαση καταλυμάτων, εστιατορίων, καφέ και κέντρα αναψυχής.
  • Ευκαιρίες για επενδύσεις συναφείς με την τουριστική βιομηχανία του γκολφ.
  • Ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την είσοδο τους σε διεθνείς αγορές.

Με την ολοκλήρωση του έργου DELPHI GOLF RESORT η Δεσφίνα θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνο σε σχέση με τους υπόλοιπους προορισμούς γκολφ στην Ελλάδα, αλλά και σε σχέση με ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους προορισμούς.

Πηγή: www.ereportaz.gr