Αυτοδιοίκηση – Κοινότητες – Νέος Εκλογικός Νόμος

Πριν από λίγες ημέρες, δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, θεωρούμε ορθό να δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις της παράταξής μας, ιδίως όσον αφορά στο άκρως σημαντικό θέμα των Κοινοτήτων.

Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, υπήρχαν δύο ξεχωριστές κάλπες, μία για την εκλογή δημάρχου και δημοτικών συμβούλων και μια δεύτερη για την εκλογή προέδρων και μελών των τοπικών συμβουλίων.

Εμείς ως παράταξη είχαμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ του διαχωρισμού αυτού, καθώς κρίναμε ότι θα υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας. Μάλιστα με δημόσια δήλωσή του ο τότε δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε έγκαιρα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα παρέμβουμε στα κοινοτικά ψηφοδέλτια και έτσι πράξαμε μέχρι και την ημέρα των εκλογών. Η στάση μας αυτή δικαιώθηκε εκ των πραγμάτων. Στα τοπικά συμβούλια εξελέγησαν συμπολίτες μας με την λαϊκή εντολή να λειτουργούν αποκλειστικά υπέρ του συμφέροντος των κατοίκων της Κοινότητάς τους, όπως είναι και ο θεσμικός τους ρόλος.

Σε κάθε περίπτωση η πρόβλεψη να κατατίθενται παραταξιακά ψηφοδέλτια σε Κοινότητες άνω των 500 κατοίκων μας βρίσκει αντίθετους, καθώς επίσης και η πρόβλεψη κατάργησης των τοπικών οργάνων στην πρωτεύουσα του κάθε δήμου, εν προκειμένω για τον Δήμο Δελφών στην πόλη της Άμφισσας. Μεγάλο μειονέκτημα των παραταξιακών ψηφοδελτίων είναι και η αλλοίωση της εκλογικής βούλησης, όπως είδαμε και στο παρελθόν. Πολλά τοπικά συμβούλια θα υπερψηφίζονται από τους συμπολίτες τους, αλλά θα καθίστανται εκ του εκλογικού νόμου μειοψηφικά, μιας και θα υπερισχύει το συμβούλιο που είναι ενσωματωμένο στο ψηφοδέλτιο του εκλεγμένου δήμαρχου.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος και τα μέλη του κάθε τοπικού οργάνου λειτουργούν άμεσα και αποτελεσματικότερα στην καθημερινότητα του δημότη, ενώ ταυτόχρονα αξιολογούν τις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας με ορθολογικότερο τρόπο.

Γενικότερα, η κεντρική εξουσία οφείλει να αντιληφθεί ότι όσο και αν έχουμε προχωρήσει σε μεγαλύτερους σχηματισμούς Δήμων, οι συμπολίτες μας έχουν ουσιαστική συναισθηματική αναφορά και ενδιαφέρον για την Κοινότητά τους.  Ως εκ τούτου, παράγονται ουσιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, τουλάχιστον της Περιφέρειας και κινητοποιούνται σημαντικές δυνάμεις σε πολλούς τομείς.

Η πρότασή μας για τα τοπικά συμβούλια είναι να παραμείνουν οι Κοινότητες αδέσμευτες από τα κεντρικά παραταξιακά ψηφοδέλτια. Ενδεχομένως αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί (αν το ζητούμενο είναι η κατάργηση της επιπλέον κάλπης) με ενιαία λίστα υποψηφίων που θα ενσωματώνεται στα κεντρικά παραταξιακά ψηφοδέλτια και που θα είναι η ίδια για όλες τις παρατάξεις, ώστε οι ψηφοφόροι κάθε Κοινότητας να επιλέγουν τους καλύτερους.

Επιπλέον, ζητούμε από την διοικούσα παράταξη του Δήμου μας την εισαγωγή του θέματος στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να τοποθετηθούμε όλες οι παρατάξεις για τις πολλές και σημαντικές αλλαγές που θα επιφέρει ο νέος νόμος στους Δήμους και τις Κοινότητες της χώρας μας.

Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών

Το άρθρο Αυτοδιοίκηση – Κοινότητες – Νέος Εκλογικός Νόμος εμφανίστηκε πρώτα στο Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών.